Povijest sajma

Počeci današnjeg Viroexpa sežu u 1996. godinu kada je 19. siječnja u kavani hotela Slavonija u Virovitici, gradu bogate obrtničke i poljoprivredne tradicije, nakon četiri desetljeća obnovljena sajamska manifestacija. Otvorio ju je tadašnji župan Virovitičko – podravske županije Stjepan Mikolčić. Na prvoj izložbi, koja se održavala na 375 četvornih metara prostora, predstavilo se trideset, isključivo poljoprivrednih proizvođača, s područja Virovitičko – podravske županije. Vidjelo ju je 1200 posjetitelja. Godinu je kasnije sajam održan na 950 četvornih metara, a vidjelo ga je 4000 posjetitelja. Otvorio ga je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Četvrti Agroexpo, na kojem su se poljoprivrednim proizvođačima pridružili i proizvođači agroopreme, otvorio je tadašnji ministar poljoprivrede i šumarstva Zlatko Dominiković. Pokroviteljstvu sajma pridružila se Virovitičko – podravska županija te tri grada i 13 općina kao suorganizatori. Na tom je sajmu formirana Županijska udruga stočara, a posjećenost je dosegla rekordan broj – 4500 posjetitelja. Povećan broj posjetitelja, ali i izlagača, ukazao je da sajam mora pronaći novu destinaciju kako bi dobio na kvaliteti, kako bi se napravio jedan novi – iskorak. Dobio ga je već 1999.godine. Te je godine izložba preseljena u Dom oružanih snaga. Na oko 1550 četvornih metara nastupilo je 48 izlagača koji su očima javnosti prezentirali 514 agro proizvoda i 128 izložbenih primjeraka agro opreme. Sajam je trajao dva dana. Na otvorenje je došla Vinka Cetinski, tadašnja doministrica turizma. Te se godine kao pokrovitelj pridružila i Turistička zajednica Virovitičko – podravske županije. Posjetitelja je bilo 6200. Peti, jubilarni Agroexpo, preselio je u sportsku dvoranu Tehničke škole. Na oko 2000 četvornih metara, zatvorenog i otvorenog prostora, izlagala su 62 izlagača. Sajam je otvorio Nadan Vidošević. Popratni sajmovi jubilarnog sajma bili su usmjereni k razvoju malog poduzetništva. I godinu kasnije sajam je i nadalje na provjerenoj destinaciji. Predstavilo se 157 izlagača na 2550 četvornih metara. Zabilježeno je 7200 posjetitelja. Sajam je dobio međunarodni predznak jer su se izlagačima iz Hrvatske pridružili izlagači iz BiH i Mađarske. Sajam je nastavio uzlaznim razvojem, a 2002. godine promijenio je ime koje i danas s ponosom nosi Viroexpo. Te 2002. godine, na ukupno 3.225 kvadratnih metara (1.625 četvornih metara unutarnjega te 1.600 vanjskog izložbenog prostora) izlagalo je 217 izlagača iz šest zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Poljske i Slovenije. Zabilježeno je 7500 posjetitelja. Godinu za godinom sajam je podizao kvalitetu i broj izlagača. Naime, 2003. godine, već ih je 242 iz Hrvatske, Poljske, Češke, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hecegovine, a po prvi puta na sajmu se predstavljalo i gospodarstvo Indije. Izlagački prostor – 3650 četvornih metara (2000 zatvorenog i 1650 otvorenog prostora). 2003. godine zemlja partner bila je Češka. Sljedeće je godine zemlja partner bila Mađarska, a sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Viroexpo 2004. predstavio se na 3900 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora. Izlagači su bili iz 282 zemlje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Indije, NR Kine, Njemačke, Slovenije i Mađarske. Godinu kasnije, na jubilarnom 10. sajmu Viroexpo 2005., zemlja partner bila je Italija, zemlja koja je u vanjskotrgovinskoj razmjeni najznačajniji partner hrvatskome gospodarstvu, ali i gospodarstvu Virovitičko – podravske županije. Sajam je otvorio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. U tri dana vidjelo ga je 14.000 ljudi. Na 4000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora nastupilo je 311 izlagača iz zemlje i inozemstva. Sajam je potvrdio status značajnog međunarodnog regionalnog sajma. U povijesti Viroexpa zlatnim će slovima ostati upisana 2006. godina. Tada je naime sajam preselio u novi prostor Flore d.o.o čime je manifestacija dobila novu, bitno bolju dimenziju. Otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader. Sajam je okupio 355 izlagača na više od 10.000 četvornih metara prostora. Zemlja partner bila je Rusija, a uz domaće nastupili su i izlagači iz 11 zemalja. Broj posjetitelja ovaj je put dosegao 16000.

Sajam svake godine bilježi sve veći broj izlagača, na sve većoj izložbenoj površini. 2007. godine napravljen je novi značajniji iskorak. Naime, 12. Međunarodni sajam gospodarstva obrtništva i poljoprivrede okupio je 441 izlagača, održavao se na 12.154 četvorna metra prostora, od čega je 4.606 četvorna bilo zatvorenog te 7.100 četvorna metra otvorenog izložbenog prostora. Sajam je dobio još jednu novu halu u prostoru Flore d.o.o. Otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader, a vidjelo ga je najviše u dotadašnjoj povijesti – 18.000 posjetitelja. Bila je to potvrda da je Viroexpo prerastao domaće okvire i postao regionalni sajam, najveći i najbolje organizirani sajam istočno od Zagreba.

13. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2008 otvorio je ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske, Petar Čobanković. Te godine, na ukupno 12.554 četvorna metra izložbenog prostora okupilo se 507 izlagača iz 16 zemalja. Zemlja partner 13. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2008 bila je Njemačka. Istodobno, u Viroviticu su stigli izlagači iz: Austrije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Crne Gore, Češke, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, te po prvi puta izlagači iz Ukrajine. Viroexpo 2008 je po mnogo stvari bio rekordan, jer je okupio rekordan broj izlagača, a osim toga, vidjelo ga je i rekordan broj posjetitelja (21.800).

14. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2009, također je rušio sve rekorde. Naime, za Viroexpo 2009, prijavljeno je čak 603 izlagača što je značajno više nego prije godinu dana, kada je na Viroexpo-u 2008. bilo 507 izlagača iz 16 zemalja.

Na sajmu su sudjelovala rekordna 603 izlagača iz 17 zemalja. Dosadašnjim izlagačima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ukrajine i po prvi puta, na Viroexpu 2009, predstavljeni su i izlagači iz prijateljske Albanije.

Površina na kojoj se sajam održavao je 12.704 četvorna metra, od čega je 5.000 četvorna metra zatvorenog izložbenog prostora, 6.204 četvorna metra otvorenog izložbenog prostora, a 1.500 metara četvornih otvorenog natkrivenog prostora. Zemlja partner Viroexpa 2009 bila je Bosna i Hercegovina.

15. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede kojeg je otvorila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, vidio je rekordan broj posjetitelja u povijesti sajma – 23.800. Vlada Republike Hrvatske po prvi puta je bila njegov generalni pokrovitelj uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Održan je na 22.000 četvorna metra (7.000 zatvorenog i 15.000 četvorna metra otvorenog izlagačkog prostora). Predstavilo se je ukupno 644 izlagača iz 18 zemalja (stranih izlagača bilo je sedamdeset i sedam). Zemlja partner sajma bila je Republika Slovačka.

16. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede kojeg je otvorila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, vidjelo je rekordan broj posjetitelja u povijesti sajma – 25.200. Na Viroexpo-u 2011 nastupio je i rekordan broj zemalja (18 stranih zemalja i Republika Hrvatska). Viroexpo 2011 je rekordan i po broju izlagača (707 iz 19 zemalja), ali i rekordan po broju izlagača iz stranih zemalja (138 izlagača iz osamnaest zemalja). Bio je rekordan i po površini na kojoj su izlagači se predstavljali posjetiteljima – 22.850 četvorna metra (7.850 zatvorena i 15.000 otvorena četvorna metra izlagačkog prostora). Viroexpo 2011 održavao se pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Sajam se održavao pod pokroviteljstvom, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva; Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja; Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Hrvatske turističke zajednice. Predsjednik Odbora za organizaciju sajamske manifestacije Viroexpo 2011 bio je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, a organizaciju sajma potpisali su: Virovitičko-podravska županija; Grad Virovitica; HGK Županijska komora Virovitica; HOK Područna obrtnička komora VPŽ; Turistička zajednica VPŽ. Za tehničku realizaciju sajma bila je zadužena tvrtka Viroexpo d.o.o. Virovitica. Zemlja partner sajma bila je Republika Makedonija.

A fair with a twenty one-year tradition

The VIROEXPO fair dates from 1996, January 19th. On that day, after four decades, fair manifestation was revived in the cafe of the hotel „Slavonia“. The seat was at Virovitica, a town rich in trade and agricultural tradition. The manifestation was opened by Stjepan Mikolčić, the county prefect of the period. The first exhibition, 375 square metres in area, was seen by 1,200 visitors, where 30 chiefly agricultural producers from Virovitica-Podravina County presented themselves. A year later the fair was 950 square metres in area and seen by 4,000 visitors. It was opened by Nadan Vidošević, Chairman of the Croatian Chamber of Commerce.

At the fourth Agroexpo Fair, besides agricultural producers, manufactors of agricultural hardware presented themselves too. The fair was opened by Zlatko Dominiković, Minister of Agriculture and Forestry of the period. Virovitica-Podravina County, along with three towns and thirteen municipalities were co-organizers in the sponsorship. It was at this fair that the County Association of Farmers was established, and attendance rate reached its record number of 4,500 visitors.

The increasing number of visitors, and exhibitors respectively, pointed to the fact that the fair was in need of a new exhibition space in order to improve its quality and to take a step forward. This was granted just a year later, in 1999, when the exhibition was moved to the so-called hall „Dom oružanih snaga“. It was about 1,550 square metres in area, whereby 48 exhibitors presented 514 agricultural products and 128 specimens of agricultural hardware to the public. The fair lasted for two days, being visited by 6,200 people and also by Vinka Cetinski, Deputy Minister of Tourism of the period. That year the Tourist Association of Virovitica-Podravina County joined the sponsorship.

The fifth jubilee-fair of Agroexpo was moved to the gym of the Technical School which comprised 2,000 square metres of indoor and outdoor exhibition space, and housed 62 exhibitors. It was opened by Nadan Vidošević. The fairs that followed were oriented to the development of small businesses. A year later the fair was held in the same verified location, 2,550 square metres in area, with 157 exhibitors and it recorded 7,200 visitors. This time the fair was given international reputation due to exhibitors from Bosnia and Herzegovina and from Hungary who joined the exhibitors from the country. The fair continued to develop. In 2002 Agroexpo was changed to VIROEXPO, the name it still wears with pride. That same year, the total exhibition space covered 3,225 square metres , of which 1,625 m2 indoor and 1,600 m2 outdoor space, and it housed 217 exhibitors from six countries: Croatia, Bosnia and Herzegovina, the Check Republic, Hungary, Poland and Slovenia. It recorded 7,500 visitors. Year after year the fair was increasing its quality and number of exhibitors. Namely, in 2003 the number of exhibitors from Croatia, Poland, the Check Republic, Slovenia, Hungary, Bosnia nad Herzegovina increased to 242. It was then that the Indian economy was presented to the Croatian public for the first time. The exhibition was 3,650 m2 in area (2,000 indoor and 1,650 outdoor space). In 2003 the country partner was the Check Republic.

A year later the country – partner was Hungary, when the fair was opened by Petar Čobanković, Minister of Agriculture, Forestry and Water Management of the period. In 2004 VIROEXPO covered the area of 3,900 m2 , indoor and outdoor. It recorded 282 exhibitors from Croatia, Bosnia and Herzegovina, Monte Negro, the Check Republic, India, the People’s Republic of China, Germany, Slovenia and Hungary.

A year later, the tenth jubilee-fair of „VIROEXPO 2005“ had Italy as the country –partner, the most important partner for the economy of Croatia and Virovitica-Podravina County respectively, in the field of foreign commerce. The fair was opened by Branko Vukelić, Minister of Economy and Entrepreneurship of the period. It lasted for three days, on 4,000 m2 in area, indoor and outdoor, and was seen by 14,000 visitors. The exhibition housed 311 exhibitors from the country and abroad. So it confirmed its status as a considerable international and regional fair. The golden year of 2006 will be engraved in the history of VIROEXPO because in that year the fair was moved to the new exhibition space of the Flora d.o.o., by which the manifestation was given a new improved dimension. It was opened by the President of the Croatian Government, dr. Ivo Sanader. The fair gathered 355 exhibitors on more than 10,000 m2 . The country – partner was Russia. There, besides domestic, foreign exhibitors from 11 countries presented themselves. The number of visitors reached 16,000. The fair is recording more and more exhibitors and larger and larger exhibition space each year.

In 2007 a considerable step forward was taken. Namely, the 12th International fair of Economy, Trade and Agriculture gathered 441 exhibitors on 12,154 m2 of exhibition space ( 4,606 m2 indoor and 7,100 m2 outdoor). A new hall was added to the Flora d.o.o.’s area. The fair had the highest attendance rate ever, 18,000 visitors, and was opened by dr. Ivo Sanader, President of the Croatian Government. This proved VIROEXPO to have outgrown its local scope and become a regional fair, the biggest and best organised fair in the area east from Zagreb.
13. The international trade fair of economy, trades and crafts and agriculture- Viroexpo 2008 – was opened by the Minister of Regional Development, Forestry and Water Management of the Croatian Government, Petar Čobanković. That year 507 exhibitors from 16 countries gathered on the exhibition area which covered the total of 12,554 square metres. The Partner Country of the 13th international trade fair of economy, trades and crafts and agriculture – Viroexpo 2008 – was Germany. At the same time, exhibitors from Austria, Bosnia and Herzegovina, Russia, Monte Negro, The Check Republic, India, Italy, China, Hungary, Poland, Slovakia, Serbia, Croatia and, for the first time, from Ukraine arrived in Virovitica. The Viroexpo 2008 was remarkable for many things: for gathering the record-breaking 21,800 visitors.

14. The international trade fair of economy, trades and crafts and agriculture – Viroexpo 2009 – was breaking all records. Namely, as many as 603 exhibitors reported themselves at the Viroexpo 2009, which was significantly more than the year before when there were 507 exhibitors from 16 countries.

The record-breaking 603 exhibitors from 17 countries participated in the fair. For the first time exhibitors from friendly Albania introduced themselves to the exhibitors already on record; from Austria, Bosnia and Herzegovina, Monte Negro, the Check Republic, Croatia, India, Italy, China, Hungary, Germany, Poland, Russia, Slovakia, Slovenia, Serbia and Ukraine.
The exhibition area covered 12,704 square metres, of which 5,000 square metres were indoor; 6,204 square metres were open-air, and 1,500 square metres were covered outdoor exhibition grounds. The Partner Country of the Viroexpo 2009 was Bosnia and Herzegovina.

15. The international trade fair of economy, trade and crafts and agriculture, opened by the Croatian Prime Minister Jadranka Kosor, was seen by the record-breaking 23,800 visitors, the biggest number of visitors in the history of the fair. For the first time the Croatian Government was its general sponsor, besides the sponsorship of the Ministry of Economy, Labour and Entrepreneurship, the Ministry of Agriculture, Fisheries and Rural Development, and the Ministry of Regional Development, Forestry and Water Management. It was held on the exhibition area of 22,000 square metres (of which 7,000 square metres were indoor and 15,000 square metres were open-air exhibition ground.) There the total of 644 exhibitors from 18 countries introduced themselves, (of whom 77 were foreign exhibitors). The Partner Country was the Republic of Slovakia.

--